Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

6 tips om je zenuwen onder controle te houden tijdens een sollicitatiegesprek 

13 augustus 2019 | Je bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen! FANTASTISCH! Maar dan beginnen die vervelende zenuwen nu al(weer) op te spelen. Dit is een hele logische reactie; zenuwen zijn menselijk. Wat kun je er tegen doen om toch controle te krijgen op je zenuwen? In deze blog geeft Manon tips om minder nerveus te zijn voor je sollicitatiegesprek. 

1. Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je het bedrijf goed bestudeerd hebt, zodat je weet wat ze doen en wat hun visie en missie is. Bekijk de website, social media en andere informatie die online te vinden is van het bedrijf. Daarnaast kan het zijn dat je connecties hebt met het bedrijf. Ken je bijvoorbeeld mensen die het bedrijf ook kennen? Alle beetjes informatie die je kan verkrijgen geven jou een completer beeld van de organisatie. 

Denk na over wat je gaat vertellen over jezelf. Bedenk voor jezelf welke vragen ze zouden kunnen stellen en zorg dat je hier een goed antwoord op hebt. Een aantal voorbeelden zijn: 
- Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
- Waarom kies je voor deze functie? 
- Wat vind je belangrijk in een baan?
- Wat zijn je kwaliteiten?
- Waarom denk je geschikt te zijn voor deze functie? 
- Waar haal je plezier uit?

Het is goed om het gesprek te oefenen. Doe dit hardop, hierdoor kan je beter beoordelen of het goed klinkt, of niet. 

2. Neem een spiekbriefje mee 

Je hebt nagedacht over wat je wil bespreken en vertellen. Schrijf de belangrijke punten in steekwoorden op een papiertje. Dit geeft houvast en voorkomt stiltes. Je vergeet hierdoor ook geen belangrijke dingen te vragen of vertellen door de zenuwen. Daarnaast komt het ook positief over op je gesprekspartner: je hebt je namelijk goed voorbereid op het gesprek!

3. Praat langzamer als je nerveus bent

Wanneer je nerveus bent praat je vaak onbewust sneller dan normaal. Vaak heb je het zelf niet door, maar het kan dat jouw antwoorden lastig te volgen zijn of zelfs onverstaanbaar. Herinner jezelf er daarom aan om langzaam te praten of om in ieder geval wat langere pauzes tussen zinnen te nemen.

4. Je mag fouten maken

Iedereen is zenuwachtig bij een sollicitatiegesprek, de een wat meer dan de ander. Je gesprekspartner kan daarom ook heel veel last hebben van zenuwen in bepaalde gesprekken. Het kan ook gebeuren dat je een keer de draad kwijt raakt, jouw ingestudeerde antwoord niet meer weet of zelfs de naam van je gesprekspartner vergeet. Wees erop voorbereid dat dit kan gebeuren en sta jezelf toe om niet 100% perfect te zijn; dat is gelukkig niemand.

5. Benoem je zenuwen

Het getuigt van zelfkennis om je zenuwen te benoemen. Het haalt de druk van de ketel. Uiteindelijk is het vaak verstandig toe te geven dat je nerveus bent, hier heeft je gesprekspartner vaak alleen maar begrip voor. En op het moment dat je het benoemt hebt, valt er vaak een last van je af. Wanneer je vertelt dat je zenuwachtig bent heeft je gesprekspartner de kans om jou op je gemak te stellen. Degene aan de andere kant van de tafel heeft even het woord waardoor jij op adem kunt komen. 

6. Geloof in jezelf!

En de belangrijkste tips die we jou willen meegeven: geloof in jezelf! Wanneer je in jezelf gelooft, ben je al halverwege.


Gebruik deze tips om je zenuwen de baas te zijn! Heb jij meer tips om je zenuwen onder controle te houden? Laat het ons weten!

 

Nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij helpen je met het vinden van een nieuwe uitdaging!

Direct inschrijven Bekijk vacatures

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions