Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

Enthousiasme tonen tijdens een sollicitatiegesprek

Hoe toon jij enthousiasme tijdens een sollicitatiegesprek?

Enthousiasme werkt aanstekelijk, het is goed voor je humeur en mensen vinden het aantrekkelijk. Daarnaast wordt het geassocieerd met passie en intrinsieke motivatie. Allemaal voordelen die goed van pas komen wanneer je indruk wilt maken op iemand, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.

Het probleem is dat er een groot verschil is tussen enthousiast zijn en enthousiast overkomen. 

Voor sommigen zorgt spanning ervoor dat het niet lukt om enthousiasme uit te stralen. Voor anderen is het altijd al lastig geweest, omdat ze van nature terughoudend zijn of hun gevoelens niet graag uiten. Voor je gesprekspartner kan dit overkomen als desinteresse en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw enthousiasme in elke situatie tot uiting te kunnen laten komen.

9 tips om enthousiast over te komen

Deze tips hebben betrekking op het tot uiting laten komen van je enthousiasme. Een belangrijke voorwaarde is dat je ook écht enthousiast bent. Als je niet enthousiast bent, moet je niet doen alsof. De kans is groot dat je gesprekspartner er doorheen prikt en daarnaast houd je jezelf voor de gek. Als je een baan weet binnen te slepen zonder er enthousiast over te zijn, zul je het op de lange termijn niet volhouden.

1. Vragen (willen) stellen

Interesse en enthousiasme overlappen elkaar enigszins. Als je ergens enthousiast over bent, wil je er graag meer over weten. Door vragen te stellen laat je dus zien dat je enthousiast bent. Let er wel op dat je geen oppervlakkige of feitelijke vragen stelt, waarvan je het antwoord had moeten weten. Daardoor kan het lijken alsof je je niet goed hebt voorbereid en heeft het stellen van vragen een averechts effect.

2. Letterlijk zeggen dat je enthousiast bent

Het kan geen kwaad om te zeggen waar het op staat. Ben jij enthousiast over het bedrijf, de producten of het team waarin je komt te werken? Zeg het dan gewoon! Mensen vinden het leuk om complimentjes te krijgen, zorg er wel voor dat je het oprecht meent.

3. Enthousiast klinken

Mensen die enthousiast zijn, spreken over het algemeen luider en met meer dynamiek. Probeer de volgende vuistregel te hanteren om enthousiast te klinken; 
- Spreek met volume
- Varieer in toonhoogte
- Leg nadruk op de bepaalde klemtonen
- Gebruik verschillende klanken
- Gebruik stiltes om uitspraken te versterken
- Varieer in tempo

4. Gebruik je handen

Enthousiaste mensen spreken met woorden en hun lichaam. Door je handen op de juiste manier te gebruiken, kun je je uitspraken kracht bij zetten.

5. Gebruik je hoofd en gezicht

Gezichtsuitdrukkingen spelen een belangrijke rol bij het uitstralen van enthousiasme. Laat merken dat je enthousiast bent door vrolijk te kijken en met regelmaat te (glim)lachen. Andere mensen ervaren een glimlach als een uitnodiging om met je te praten. Daarnaast voor een glimlach geassocieerd met vriendelijkheid en zorgt ervoor dat mensen een positief gesprek verwachten.

Maak daarnaast gebruik van je hoofd om te laten zien dat je luistert. Door je hoofd iets scheef te houden als de ander praat, kom je geïnteresseerd over.

6. Gebruik verhalen om je gevoel te activeren

Wanneer je iets in verhaalvorm vertelt, zullen jij en je gesprekspartner meer emoties ervaren. Dit kan een handige manier zijn om enthousiasme op te wekken bij jezelf.

7. Neem een actieve houding aan

Mensen die enthousiast zijn of helemaal opgaan in een verhaal, nemen automatisch een actieve houding aan. Ze gaan op het puntje van hun stoel zitten en leunen voorover. Neem dus een actieve houding aan als je spreekt, ga niet achterover leunen en vermijd een gesloten houding (handen over elkaar).

8. Volg je hart

Volg je hart, dan gaat het vanzelf. Wanneer je over je passie praat, bloei je vaak helemaal op. Je verliest jezelf in het verhaal en vertelt met volle overgave over jouw passie. In de context van solliciteren, gaat dit natuurlijk het makkelijkst als je solliciteert op een baan die echt bij je past.

9. Oefen in het alledaagse leven

Wacht niet tot je volgende sollicitatiegesprek om de tips te gebruiken. Als je zenuwachtig bent kan het erg lastig zijn om de tips te herinneren of toe te passen. Probeer de tips dus al eerder uit tijdens de volgende vergadering, lunch of verjaardag.

Succes met het toepassen van de tips!

Bron: wetalent.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden

De laatste tweets

keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | website realisatie dotsolutions