Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

Marlies

Hoe vraag je om salarisverhoging?

Elke week of 4 weken krijg je het salaris gestort en de bijhorende loonstrook op de mail, maar na een tijdje krijg je het gevoel dat je meer verdient. Er komen momenten waarop je graag wat meer zou willen verdienen maar je niet precies weet wat marktconform is en hoeveel jij ‘waard’ bent. Hoe vraag je om salarisverhoging? Hierbij een aantal tips!

Voor de meeste werknemers voelt het brutaal om meer geld te vragen, maar eigenlijk is dit een heel normaal gesprek. Wanneer je hard werkt en goed presteert, mag jij hier ook naar betaald krijgen.

Voordat je gaat vragen om salarisverhoging, is het dus handig om eerst zelf te kijken op welke manier jij een toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.

Wanneer kun je om een verhoging vragen?

  • Wanneer je nieuwe vaardigheden hebt ontwikkeld door b.v. trainingen of workshops
  • Wanneer je voor lange termijn taken van een collega overneemt
  • Wanneer je een nieuwe functie hebt gekregen
  • Wanneer je andere/meer taken en verantwoordelijkheden hebt gekregen
  • Wanneer je beter presteert dan bijvoorbeeld je collega’s in dezelfde functie

1. Kies het juiste moment

Het wordt niet altijd op prijs gesteld wanneer je dit in de wandelgangen vraagt.

Een functioneringsgesprek is bijvoorbeeld een goed moment om dit voor te stellen! Dan worden de werkzaamheden en prestaties besproken en kun jij dus ook aangeven hoe hard jij hiervoor werkt en op welke manier dit beloond kan worden. Maar wanneer je van functie verandert of aan het einde van het jaar, wanneer de budgetten nog niet vastliggen voor het nieuwe jaar, kan ook een goed moment zijn om salarisverhoging te vragen.

2. Bedenk van tevoren hoeveel salarisverhoging je zou willen

Wanneer je vraagt om een verhoging, is het verstandig om een realistische verhoging voor te stellen die marktconform is. Er zijn diverse sites waarop je een salariswijzer in kunt vullen bijvoorbeeld via deze Loonwijzer. Soms wordt er bij een verhoging gevraagd om iets meer dan je echt wilt zodat er onderhandelingsruimte is. De vuistregel is: Tien procent meer vragen.

3. De prestaties aantonen

Wanneer je zegt dat je hard werkt en resultaten boekt, bewijs dit dan. Geef voorbeelden van werkzaamheden waaruit blijkt dat jij deze prestaties hebt behaald. Hoe meer jij kan beargumenteren dat jij meer salaris verdient, hoe aannemelijker het is dat jij daadwerkelijk die verhoging krijgt!

4. Uitstel vragen indien mogelijk

Wanneer het nu niet mogelijk is om een verhoging te krijgen, reageer daar dan begripvol op.

Vraag ook naar de reden, dan weet jij waar je aan kunt werken en wanneer je wel kans hebt op een loonsverhoging. Vraag bijvoorbeeld ook wanneer de volgende mogelijkheid is op een loonsverhoging.

5. Zwart op wit

Zorg er wel voor dat de gemaakte afspraken zwart op wit worden vast gelegd. Mocht je een verhoging hebben afgesproken staat dit erin, wel zo prettig. Mochten er andere afspraken zijn gemaakt bijvoorbeeld over de eerstvolgende mogelijkheid of bepaalde resultaten die geboekt moeten worden, voor er een verhoging in zit, wil je dit uiteraard ook op papier hebben.

En als laatste, toon respect en begrip!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions