Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

Ik heb een loonbeslag, wat nu?
 

Wat is een loonbeslag?

Een loonbeslag houdt in dat er beslag is gelegd op het salaris. Wat betekent dat je alleen de beslagvrije voet krijgt, hiervan kun je de vaste lasten betalen en jezelf kunt voorzien van levensonderhoud. De rest wordt overgemaakt naar de schuldeiser. 

De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Wat het bedrag is hangt o.a. af van de gezinssamenstelling, hoogte van woninglasten en zorgkosten. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsnorm voor jouw situatie. 

Hoe krijg je een loonbeslag

Je krijgt niet zomaar een loonbeslag als je een keer een rekening niet of te laat betaald.. 
Wanneer er beslag wordt gelegd op je salaris, zijn onderstaande punten al voorgevallen.

Je betaald je rekening niet, ook niet na diverse herinneringen
De schuldeiser (bv webwinkel, belastingdienst, zorgverzekeraar) schakelt een gerechtsdeurwaarder in
De deurwaarder vraagt een verklaring aan de rechtbank, of de vordering klopt. Je mag zelf tijdens deze zitting ook aanwezig zijn en je visie geven
Beslist de rechtbank dat je moet betalen? Dan kan er beslag gelegd worden op je salaris
Je werkgever ontvangt een ‘executoriaal derdenbeslag’ waarin staat dat zij wettelijk verplicht zijn een gedeelte van het salaris in te houden en over te maken naar de deurwaarder. 
De werkgever maakt elke loonperiode het afgesproken bedrag over aan de gerechtsdeurwaarder totdat de volledige schuld is voldaan. 
Let op! Niet alleen de volledige schuld moet worden afbetaald, ook de kosten van de deurwaarder en de rechtbank zijn voor jouw rekening. 

Hoe voorkom je een loonbeslag?

Je kunt een loonbeslag voorkomen door tijdig een betalingsregeling te maken met de schuldeiser en je hier ook aan houden. De schuldeiser wil graag het geld wat je ze schuldig bent. Of dit via een onderlinge afspraak gaat of via een deurwaarder is aan jou. 

Hoe maak je zo’n afspraak? Neem contact op! 
Zorg ervoor dat je de post blijft openen, je op de hoogte bent van de schulden en dat je op tijd contact opneemt om een regeling te treffen. 

Wat valt er onder het loonbeslag? Loonbeslag op vakantiegeld? 

Onder het beslag valt het reguliere salaris, maar ook bonussen of een 13e maand. Voor vakantiebijslag geldt dat het hele bedrag dat je nog niet uitbetaald hebt gekregen onder het beslag valt, dus ook het deel dat je feitelijk al hebt opgebouwd vóór het loonbeslag.
Onkostenvergoedingen vallen echter niet onder het beslag zoals reiskosten, maaltijdvergoeding of overnachtingen in geval van de kost. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions