Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

In 5 stappen een goede motivatiebrief schrijven voor een sollicitatie

In een motivatie kun jij jezelf presenteren en bewijzen dat jij geschikt bent voor een bepaalde functie, naast de feitelijke en formele informatie die op je CV staat vermeld. Hoe presenteer je jezelf goed op papier? Onderstaande tips helpen je op weg om een goede motivatiebrief te schrijven!  

Motivatiebrief-schrijven

De 5 stappen voor een goede motivatiebrief schrijven 

1. Spreek je motivatie hardop uit
Wie ben je? Wat drijft je? Wat wil je bereiken en hoe? Dit zijn de belangrijkste onderdelen die je terug wil laten komen in je motivatiebrief. Spreek je motivatie eens hardop uit in eigen woorden. Doe alsof je een vriend vertelt waarom jij deze baan zo leuk vindt en wat je je nieuwe werkgever kunt bieden. Laat het idee van solliciteren los! Zo wordt het een oprechte en natuurlijke motivatie wat vaak het meest interessant is. Gebruik dit verhaal als input voor jouw schriftelijke presentatie.

2. Val met de deur in huis
Zorg dat je de aandacht van de lezer meteen in de eerste alinea te pakken hebt wanneer je een motivatiebrief schrijft. Benoem het doel van je motivatie duidelijk en helder. Gebruik geen clichés zoals: “Deze functie zie ik als een grote uitdaging”, “Het is mijn droom om dit vak te mogen uitoefenen” of “Deze baan is mij op het lijf geschreven”. Formuleer duidelijk je doel en de reden waarom jij solliciteert op deze functie.

3. Persoonlijk verhaal
De lezer van je motivatiebrief wil weten waarom jij als persoon geschikt bent voor de functie. Waarom past deze functie bij jou? Maak dit duidelijk door een situatie of voorbeeld te geven waaruit blijkt dat jij over een bepaalde eigenschap of interesse beschikt. Wees open en durf jezelf te laten zien!

4. Breng het onder de juiste woorden
Heb je een goed verhaal in gedachten voor jouw motivatiebrief? Dan is het nu de stap om het onder woorden te brengen op papier. Zorg ervoor dat je op een actieve manier schrijft en gebruik hiervoor pakkende zinnen. Maak de zinnen ook niet te lang; gebruik maximaal 1 bijzin. Lees het geheel hardop voor en laat een ander het doorlezen. Loopt een zin toch niet zo lekker? Verander het! 

5. Afsluiting
Sluit je motivatiebrief op een beleefde manier af. Je hoeft geen gekke dingen te doen in je afsluiting; zorg ervoor dat de afsluiting kort, krachtig en beleefd is. Dit kan zijn: “Graag licht ik mijn enthousiasme voor de functie toe in een persoonlijk gesprek”, of zelfs nog korter: “Ik hoop snel van u te horen”.

Ben jij klaar om te gaan solliciteren? 

Met de bovenstaande tips zal jij jezelf schriftelijk goed kunnen positioneren en ben je klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ben jij nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan hier onze vacatures!

Direct inschrijven Bekijk vacatures

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions