Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

Vakantiegeld, wat is het en wanneer krijg je dit uitbetaald?

We gaan weer richting de maand mei, grote kans dat jij je vakantiegeld in die maand uitbetaald krijgt! Maar wat is het precies en hoe zit het met de uitbetaling ervan? 

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld kennen wij als ‘extraatje’ voor de zomerperiode, met als oorspronkelijk doel om dit aan een vakantie te besteden. Dat een ieder die werkt recht heeft op vakantiegeld is opgenomen in de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag. Je bent uiteraard vrij om dit bedrag te besteden waar je aan wilt.

Wanneer ontvang je het vakantiegeld?

De opbouw van het vakantiegeld loopt over het algemeen over de periode van 1 juni t/m 31 mei. Je hebt recht op minimaal 8% van je bruto jaarsalaris als vakantiegeld.
Bij de meeste bedrijven wordt het vakantiegeld in mei of juni uitbetaald. De vakantiebijslag moet minimaal 1 keer per jaar uitbetaald worden. In sommige gevallen kun je ook tussentijds verzoeken om het reeds opgebouwde uit te laten betalen.

Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld?

Over je loon betaal je altijd belasting. Dit wordt standaard in mindering gebracht en is terug te vinden op je loonstrook. Heb je een bruto jaar salaris van € 68.507,- of minder? Dan zit je in het laagste belastingtarief (37,35%). Wanneer je meer verdiend dan geldt het hoge belastingtarief (49,50%). 

Je vakantietoeslag wordt echter berekend bovenop je jaarinkomen. Als je je jaarloon en het vakantiegeld bij elkaar optelt, dan weet je in welk tarief je vakantiegeld belast wordt. De percentages zoals hierboven vermeld gelden.
(bv. jouw jaarinkomen is € 30.000. Tel hier 8% bij op, dan kom je uit op € 32.400,-. Je valt hiermee onder het lage belastingtarief, 37,35%. Dit gaat af van je bruto vakantiegeld.

Krijg je vakantiegeld als je een loonbeslag hebt?

In veel gevallen wordt het vakantiegeld direct gestort naar de beslaglegger van je loon. Dit ligt er wel aan of je met je inkomen boven de beslagvrije voet uitkomt. De beslagvrije voet is het bedrag dat je minimaal moet ontvangen om rond te kunnen komen. Komt je inkomen hier niet boven, dan zal (een deel van) je vakantiegeld aan jou uitbetaald worden. Per situatie kan dit dus verschillen!

Werk je voor EN uitzendbureau? Dan krijg jij je vakantiegeld in mei uitbetaald! Meer weten hierover? Neem contact met ons op!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions