Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) - wat veranderd er voor jou als flexkracht?

Er is een nieuwe wetgeving aangenomen door de eerste kamer op 28 mei 2019 en deze gaat in per 1-1-2020. Deze wetgeving, de WAB, heeft voornamelijk grote gevolgen voor bedrijven, payrollbedrijven en flexkrachten.

Doel van de nieuwe wetgeving

Wat willen ze nou bereiken met het aannemen van deze nieuwe wetgeving? Met de nieuwe wet willen ze werkgevers stimuleren om medewerkers in vaste dienst te nemen en meer zekerheid te kunnen bieden.

Zo maakt de nieuwe regelgeving het aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden en tegelijkertijd wordt het inlenen van flexkrachten minder aantrekkelijk gemaakt.

Welke veranderingen worden doorgevoerd?

De belangrijkste wijzigingen die worden doorgevoerd zijn;

  •  het recht op transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. Voorheen moest je minimaal 2 jaar in dienst zijn om hier aanspraak op te maken, nu geldt de   transitievergoeding al vanaf dag 1.
  •  het aantal tijdelijke contracten die een bedrijf mag geven blijft gelijk, alleen de periode wijzigt naar 3 jaar. Er mogen straks 3 contracten in 3 jaar worden gegeven, waar dit voorheen 3 contracten in 2 jaar waren.
  • voor oproepkrachten geldt dat werkgevers hen minimaal 4 dagen van te voren moeten oproepen voor werk.
  • payrollkrachten krijgen dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij het bedrijf.
  • de WW premie wordt hoger voor flexibele contracten en lager voor onbepaalde tijd contracten. Hierdoor wordt het voordeliger voor werkgevers om een vast contract te geven.

Wat veranderd er voor jou als flexkracht?

Werk jij als uitzend- of payrollkracht? Je zult er in het werk niet zoveel van merken, maar het kan van invloed zijn op jouw contract / arbeidsvoorwaarden.

Ben jij een uitzendkracht? Dan verandert er voor jouw contract niet zoveel. Van de bovengenoemde wijzigingen gelden de transitievergoeding en de wijzigingen voor oproepkrachten (indien je een oproepcontract hebt).

Ben jij een payrollkracht? In dat geval gelden alle bovenstaande veranderingen. Dit betekent dat je als payrollkracht wordt gezien als een vaste medewerker. Je arbeidsvoorwaarden zullen veranderen, volgens regeling van het bedrijf waar je werkt of de CAO en je hebt eerder recht op een vast contract.
 

Vragen over wat de nieuwe regelgeving precies voor jou betekent? Kijk hier voor meer informatie vanuit de rijksoverheid. Ben jij werkzaam bij ons en wil jij meer weten over jouw situatie? Bel of mail ons, wij beantwoorden graag jouw vragen!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions