Pagina wordt geladen ...

Vind hier je baan

Selecteer hieronder je type baan

De elementenvlieger van EN uitzendbureau

Doe de test en ontdek jouw sterke en zwakke punten in vijf minuten. De test is geschikt voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

Doe de test

Marije foto

Zwangerschapsverlof: Wat is voor jouw van toepassing?

“Marije: Vandaag is het zover, mijn laatste dag werken en dan ga ik met zwangerschapsverlof. De tijd vliegt voorbij. Op het begin ben je er nog niet zo mee bezig, maar hoe verder je komt hoe meer het gaat leven en daarbij de bevalling en geboorte steeds dichterbij komen. De afgelopen weken is het aftellen dan ook begonnen en nu is het alweer zover, mijn verlof staat voor de deur. De komende 16 weken zal ik dan ook niet aanwezig zijn op kantoor en ga ik genieten van het moois wat gaat komen. Na mijn verlof zie ik ernaar uit om het team bij EN weer komen te versterken!"

Aangezien ikzelf straks met zwangerschapsverlof ga, ben ik mij gaan verdiepen in de wetgeving. Ik heb voor jullie kort samengevat welke regels voor jouw van toepassing zijn.

Hoe zit het met de regels omtrent verlof/uitkering als je zwanger bent?

Er zijn verschillende situaties mogelijk m.b.t. verlof / uitkering tijdens je zwangerschap.

Zwanger en werkzaam voor een werkgever

Meld minimaal 3 weken voor je gewenste aanvang van het verlof bij je werkgever dat je zwanger bent. Je hebt recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof uitkering (WAZO). Jouw werkgever vraagt de uitkering bij het UWV voor je aan. Het verlof gaat in tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum.

Zwanger en een eigen bedrijf

De periode rond de bevalling kun je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen, de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) is van toepassing. Je vraagt deze zelf aan bij het UWV. Zwanger en een WW-, WIA- of Ziektewetuitkering Je kunt zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). Deze uitkering verloopt via het UWV en duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van je dagloon. Je vraagt deze uitkering zelf aan bij het UWV. Je verlof gaat in tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum.

Zwanger en een WAO-, Wajong, IVA-, LAU- of vervolguitkering

Je uitkering loopt via het UWV gewoon door en krijg je geen aparte zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Zwanger van een tweeling of meerling Je hebt recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je mag het verlof opnemen vanaf 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heb je minimaal 10 weken bevallingsverlof. Voor meer informatie kijk op: https://www.uwv.nl/particulieren/zwanger-adoptie-pleegzorg/zwanger-met-uitkering/ik-ben-zwanger-en-heb-een-uitkering/detail/ik-ben-zwanger-van-een-tweeling-of-meerling

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang circa een keer per maand onze nieuwste vacatures en handige sollicitatietips! Wij verstrekken je gegevens niet aan derden en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Aanmelden
keurmerken vcu keurmerken lloyds keurmerken nbbu keurmerken sna
sitemap | contact | hoger in Google dotsolutions